Monday, March 26, 2018

Könyvutca kihívás_március

Nagyjából a Monarchia időszakát tudnám megnevezni kedvenc korszakomul, ezért választottam Böszörményi Gyula A Rudnay - gyilkosságok című regényét és mert már tetszett az első része, a Leányrablás Budapesten.


A történet egyik szála tíz olyan bűnesetet dolgoz fel, amik akkoriban nem kerültek megoldásra. Illetve dolgozza fel Ambrózy báró és segédje, Hangay Mimi kisasszony Rudnay rendőrfőnök megbízására. A nyomozás közben kialakulóban van a két főszereplő között valamiféle vonzalom. Hogy milyen, azt – gondolom - a könyv folytatásai rejtik.
A másik szál az elrabolt Hangay-lánytestvér, Emma napjait mutatja be, remélem azért, a két szál egyszer majd összefut!

Ez a regény – számomra - nem az az emlékezetes, bevésődős fajta, hanem az a „beleolvadós”: az ember teljesen bele tudja magát élni a korszakba. A környezet, a viselet leírásával annyira meg tudja ragadni az író az akkori hangulatot! A nyelvezet is korabeli, viszont engem a sok lábjegyzet kicsit megakasztott a történet folyamában. Sok olyan kifejezést és idegen szót magyaráz számomra feleslegesen az író, amit én már ismerek – de nyilván nem csak az én korosztályomnak íródott a könyv, lehet, inkább a fiatalabb korosztálynak. A sok név-megemlítés viszont kicsit hitelesebbé teszi a történetet, bár azok meg fikciók :o)

Összességében jó könyv volt.

1 comment:

Andulka said...

Örülök,h. tetszett!A többi rész is jó!