Tuesday, February 28, 2017

Könyves-olvasós :o)

Hogyan is maradhattam volna le Bán Mór író-olvasó találkozójáról, amikor olyan nagy olvasós vagyok! :o)
Fábián Janka hívta fel a figyelmem rá az író-olvasó találkozóján.

Bán János (írói álnév a Mór) kedvenc témája a Hunyadiak kora, erről írta regényfolyamát és én ebből még nem olvastam semmit! Hogy lehet ez?!


.

IV. 11. pont: egy könyv, ami télen játszódik – Camilla Läckberg – Jéghercegnő – .pdf - 1.26.
V. 23. pont: egy könyv, ami egy szigeten játszódik - Mary Ann Shaffer – Annie Barrows – Krumplihéjpite Irodalmi Társaság – .pdf - 1.31.
VI. 40. pont: egy kortárs nemzetközi szerző műve – Paula Hawkins – A lány a vonaton – .pdf - 2.14
VII. 19. pont: egy könyv, amit szerzőpáros írt - Nudzsúd Ali – Delphine Mioui - Nudzsúd vagyok, 10 éves elvált asszony - .pdf - 2.17.
VIII. 22. pont: egy könyv, amit álnéven írtak - Polcz Alaine - Macskaregény - 2.19.
IX. 26. pont: egy könyv, amiben megjelenik a faji megkülönböztetés - Kathryn Stockett – A segítség! - .pdf – 2.28.

És ezt a könyvet nem hagyhatom szó nélkül, mert ennél szebb írást még nem olvastam feketék és fehérek közti szeretetről!


A '60-as évek Mississippijének egy kisvárosában játszódik a történet, ahol a rasszizmus végre kezdi kinőni magát.
Három fehér család mindennapjain keresztül ismerhetjük meg, miként viszonyul színes beosztottjaihoz a fehér háziasszony. Az egyik hősnő épp írói szárnyait bontogatja és felkarolja a néger cselédlányok ügyét a könyvével. De hogy mennyi rejtőzködéssel és micsoda titkolózások közepette folyik az egész, azt érdemes elolvasni! Könnyedebbé teszi a regényt egy kedves kis szerelmi szál is, ami végre nem azzal az örökös "happyness"-szel végződik. Olvassátok el, ha tehetitek, én imádtam!

Csak azon gondolkodom, miért nem bővülnek a nagy könyves listák...vagy csak én nem tudok róla? Hogy felkerülhessenek a világirodalom klasszikusai közé (vagy mellé/mögé/követően) az ehhez hasonló kötetek. Még jó, hogy vannak kihívások, hogy tudunk ötletelni, ajánlatokat adni-kapni, mert különben soha nem találnánk rá ezekre a szellemi csemegékre!

2 comments:

Andulka said...

Örülök,hogy már el is tudtad olvasni,annak meg még jobban,hogy Neked is tetszett!.:-)

melcsilla said...

Köszönöm Jucus, hogy említetted Bán Mórt, eddig nem ismertem, de most majd utána nézek. Nagyon szeretem a könyvajánlóidat, sokszor kedvet kapok az általad olvasott könyvekhez!
(és már nagyon várom, hogy minél előbb elkezdődjön a kerti szezon, és láthassam a képes beszámolót a kertecskétekről)