Tuesday, January 10, 2017

W.M. Paul Young_Éva

Ha az őszinte véleményemet akarjátok hallani: fogalmam sincs, tetszett-e Young újraértelmezett teremtéstörténete! :o) Nem tudom hová tenni!
Viszonylag gyorsan elolvastam a könyvet, de elég elvont olvasmánynak tűnt, néha zavarosnak - még akkor is, ha egy lázálomról (is) szó van.
Meglehet, ha vallásosan nevelődtem volna és nem csak az általános keresztény ismereteim lennének meg, jobban tudnám értékelni.

Érdekelni viszont mindig is érdekelt a téma, hiszen ott voltak azok a rejtélyes hittanórák, amikre a többiek jártak...azok az áhítatos arcok, akik abba a monumentális épületbe léptek...az irodalom órák a gimiben, amikor semmivel sem foglalkoztunk olyan behatóan, mint a Bibliával...amikor Mami gyertyafénynél csendben imádkozgatott a szobájában...


Lilly félholtan vetődik partra egy dimenziók közti redőben, egy szigeten. Miközben próbálják meggyógyítani, lázálmaiban tanúja lehet a teremtés újragondolt verziójának. Így a történet két szálon fut.

Az rendben van, hogy újra kell értelmezni a nők szerepét a XXI. században...merthogy nem is biztos, hogy CSAK Éva tehet mindenről..., de hát a teremtés az őskorban volt (ha volt), nem a XXI. században és hozzáteszem: egy percig nem is gondoltam, hogy csupán Éva hibás, hiszen mindig kettőn áll a vásár!
Értem én, hogy mindegy, hogyan neveztetik, milyen alakot ölt az a bizonyos vezérlő elv vagy személyiség, de ez az Adonáj név nekem nagyon idegen volt!
És hogy Éva Ádám terhességéből? Hogy Ádám húsából? És hogy Isten táplálta mindkettőjüket? Jajjaj! Nekem ez elég nehezen felfogható.
Hadd ugráljunk az idősíkok között, ez még akár a jövő találmánya is lehet, de megmásítani a történelmet...jó is lenne!
És eddig mindig az alma, most meg bizonyítottan a füge? :o)

Tulajdonképpen velem célját érte az író, mert egy sor kérdés merült fel bennem :o)
Tetszett ebben a spirituális regényben az, hogy megkérdőjelez eseményeket, hiszen miért ne lehetne elképzelni, hogy valami esetleg másként, máskor, máshogyan zajlott volna le?

Hát, ha megosztó művet akartok olvasni, akkor ezt mindenképp!

8 comments:

Kormica said...

elkezdtem olvasni pár hete, aztán közbejött pár kevésbé elvont könyv amire villámgyorsan rávetettem magam.... de most kedvet adtál hozzá, hogy újra elővegyem és folytassam, köszi :)
(magában a Bibliában amúgy szó sincs almáról, egyszerűen csak gyümölcsről van szó - gondolom nekünk magyaroknak, ha gyümölcsöt emlegetnek, akkor az alma jut eszünkbe ezért terjedt el itt az almaként ábrázolása a "tiltott gyümölcsnek")

Tüzes Beáta said...

Nem szabad komolyan elgondolkodni azon amit nem értesz. Szar és kész.
Minden világosan érthető ami világos gondolatokból születik. Sok könyvet ki kell dobni.
Ajánljak?

Andulka said...

Hát akkor egyelőre nem rohanok kivenni a könyvtárból.

Anonymous said...

:-D szar és kész:-))) Nálad a pont!

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Becsületedre váljon, hogy olyan könyvet elolvasol ami ilyennyögvenyelős meg mittudomén milyen!
Én a karácsonyra kapott könyveimközül 3- at elolvastam már/ még a kézimunka is teljes homályba vész ilyenkor/de az Fekete István a másik kettő Fábián Janka tolla mentén fakadt. Csak olvastam és olvastam és olvastam. Olyan volt minden mint egy nyomtatott szavakból àlló rágógumi. Most nagy hiányom van, mert nem találok a hangulatomhoz illő könyvet : egy Agatha Christie valamint egy Lőrincz L. László
regénnyel próbálkozom. Ha egyikben is előfordul olyan, hogy egy oldal nem tudja megtartani a figyelmem, megy vissza a könyvespolcra. Az olvasás élvezet, máskor ne kínozd magad❤ Mellesleg L.Maud Montgomery: az ezüst erdő úrnőjének a folytatása is megjelent már, néhol még kapható kemény táblás kiadásban is😉

Tüzes Beáta said...

Mindenkit más köt le, talán hiba volt hogy ajánlani gondoltam.
De azért:
Nekem letehetetlen volt:
Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból

Szin Donghjok az első észak-koreai rab volt, aki kényszermunkatáborban látta meg a napvilágot, és akinek sikerült megszöknie. Szin első gyerekkori élménye egy kivégzés volt... Igaz történet.

Anchee Min kínai írónő. Maoista Kínáról, nyomorról, kultúrális sokkról, stb.: Madame Mao,Katherine,Vörös Azalea a három könyv amit faltam tőle. Könnyedén ír, könnyű olvasni és sok mindent tanulhatunk a keleti életformáról is közben.

Ha csak filmen láttad , de nem olvastad észak és dél háborúját Amerikában, akkor az Elfújta a szél egészen rendkívüli.

Szerettem Dosztojevszkij Karamazov testvérek művét. Bűnügyi sztori. Szintén igaz történet alapján, amit Dosztojevszkij a szibériai száműzetése során hallott a munkatáborban egy bűnözőtől.A testvérek személyisége lenyűgöző és végig nem sejtettem ki ölte meg aput...

Tolsztoj Anna Kareniája is remek! Képet ad a könyv a számomra rettenetesen unalmas úrizáló szaloni életről is..

Könnyedén ír minden Harry Potter könyvet Rowling. Mind elolvastam. Mese, de ami jó, az jó.

Szerettem még Salinger Franny és Zoé című könyvét.

Elég ennyi ajánlás.
Puszi!



xJuDesign said...

Senki sem e' gondolná, milyen könyvmoly voltam régen. Aztán folyamatosan más élethelyzet állt elő, és a jelenlegi kis szavadidőmben is inkább hímezni igyekszem.
Tűmoly lettem 😀
A leírásod alapján érdekes témát feszeget a könyv, de azt hiszem, én sem rohanok kikölcsönözni 😀