Saturday, December 17, 2016

Téli olvasmányaim

Hogy ne csak az ünnepek körül járjanak a gondolataim:
nagyon izgi könyvet tettem le a napokban és nem is egy olyan hű-de-ismert írótól! Jordi Llobregat, spanyol író egy kis frissességet hozott az olvasmányaimba egy számomra ismeretlenebb világ, az 1888-as évek Barcelonájával.


Mindenki izgatottam készül az első barcelonai világkiállításra és természetesen nagyon fontos lenne, hogy a város a legeslegjobb arcát mutassa a városba sereglő előkelőségeknek. Így a lehető legrosszabbkor jön, hogy sorozatban több fiatal lány holtteste kerül elő borzalmas módon megcsonkítva és ezzel bizony pont a város árnyoldala kerül fókuszba. A világkiállítással az volna a cél, hogy fellendítsék a spanyol gazdaságot, hiszen oly nagy a szegénység – a város alatti csatornarendszerben egy – szinte – külön emberfaj tengeti az életét. Előkerül magyarázatképpen egy régi legenda is, mely szerint a vérszomjas Fekete Kutya szedi áldozatait az ördög nevében és kapcsolódik a történet az akkori legnagyobb szenzációval, a villamos energiával is.

Daniel, a fiatal tanár orvos apja temetésére érkezik a városba és kezdi rosszallani az apja halálának körülményeit; Fleixa ügyvéd végre egy zaftos interjúval szeretne ismét kitűnni és Pau, az orvostanhallgató pedig egyszerűen csak tanulni vágyik egy "apró" bökkenő ellenére. Ez a kis trió kezd nyomozásba és bonyolódik mindenféle kalamajkába, mivel mások érdekeit sérti a puhatolódzásuk.

Tele van a krimi titkokkal, rejtélyekkel, történelmi érdekességekkel és egy kis borzongással is; a gyilkos után való kutatásban egy ősi anatómiai kézirat elveszett utolsó része segíthet csak … persze ennek is kalandosan lehet csak a nyomára bukkanni. Kis szerelem is fűszerezi a regényt, úgyhogy minden megvan benne, ami érdekessé és olvasmányossá teheti. Érdemes lenne belőle akár filmet is forgatni, majd kíváncsi leszek, mikor, kinek fog eszébe jutni.

Érdekes, de minden olvasmányom közt van valami kapocs: már befejeztem Carlos Ruiz Zafon, szintén spanyol író könyvét A mennyország fogságában címmel...szintén Barcelonában játszódik, a már előző könyvben megismert helyszíneken; a főhős neve is Daniel. Majd erről is írok Nektek, mert szuper olvasmány volt, sikerült eltalálnom.

No comments: