Sunday, July 10, 2016

Séta a mi kertünkben

Rég meséltem a kertünkről, ma már 6-kor kint voltunk a jó kis hűsben.

Ha más nem is, a muskátli imádja a forró napot meg a leander is, ha jó sokat kap inni. Csinált Párocska egy sziklakertet, már vendégünk is volt: a forró kövön napozott a naplementében:


Máris eltelt egy fél év, elkezdtük a másodvetést:
- Péter-Pál-kor kikerült a fokhagyma, nem túl nagyok a fejek, de én elégedett vagyok azért vele. Gyönyörű nagy fej vöröshagymákat is felszedtünk, a helyén meg már kikelt a cukkini. 5 tőből egyet sajnos valami ellopott (szerintem lótetű):


- Kikelt és szép a petrezselyem meg a cékla - ezt szerintem még fogok vetni. Pórét is ültettem, az kicsit foghíjas, talán túl kötött neki a talaj?

- Violát többet nem veszek, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet: azt mondták, őszig virágozni fog. Hiába locsoltam, kapáltam, dédelgettem, levirágzott.

- A fiatal kis cseresznyefánk elvesztette egy ágát, mert elkapta a tűzelhalás...szomorú vagyok miatta.

- Kétszer, két helyre is ültettem padlizsánt, eddig jól viselkedik! Mindig azzal vagyok bajban, mikor lehet leszedni?


- Három ütemben ültettünk többféle paprikát, nagyon kevés nekik a csapadék, nem győzzük eleget locsolni őket. A paradicsom viszont gyönyörű! A koktélon csodaszép erős, szabályos fürtök vannak, isteni a gyümölcse. Szomszédéktól kaptunk egy nagyobb fajtát, az is lugasos. Az is tele gyümölccsel, de picit később érik:


- A fűszerkerttel elégedett vagyok, lehet, hogy bővíteni kéne, mert a borsikafű (csombor), a metélőhagyma és a lestyán már máshová kellett, hogy kerüljön.

- Amivel nem boldogulok, az a liszteske...pfff...először azt hittem káposztalepke
Ültettem karfiol és brokkoli palántát és megjelentek :o( Karate-val permetezte Párom, tej-víz 1:2-es arányával permeteztem én és ma kiröhögtek a kis dögök! Kenőszappanos permet lesz a következő vegyi fegyver ellenük, hátha...ha nem, akkor meg egyszerűen nem fogok többet káposzta-félét ültetni.

- Az újzélandi spenótot várom, hogy kikeljen, mivel a "normális" spenótot ki kellett húzzam, mert semmire sem ment. Abban csak a téli a jó.

- A borsó helyére zöldbab került, már ki is kelt szépen.

- A málna egy álom! A kedven gyümim: nem ismerek még egy olyan gyümölcsöt, ami ennyire visszaadná a nyár melegét, illatát, zamatát...huhh...elfogult vagyok :o) Pár utolsó szem epret is találtunk még.


- A virágok közül a mályvarózsa, a kardvirág szezonja dúl, a dália is kezd virágozni és a margarétát is nagyon szeretem:



Ez a fajta dália pedig egyenesen Színreszín-Florentine - től érkezett hozzám és Anyutól is kaptam:


Szép nyarat Nektek!

5 comments:

erdoseva55 said...

Szép kis kertetek van, terem benne minden, ami kell! Nálunk is kifehéredtek a termések, nem tudom mi pusztítja őket?
Gyönyörű a kardvirágod, nekem sosem sikerül igazán. Olyan jó látni, ahogy a kezünk alól már az érett termések kandikálnak. Bizony rengeteg a munka velük.
Nálunk az öszibarack szép nagy ága törött le, és a sárgabarack pedig elfagyott. Szép nagy fánk van, de úgy kell vennem lekvárnak valót!
Neked is szép nyarat! És várom a vitorlásodat! <3

Leki-Rita said...

Mennyi szépség terem, virít nálatok! Az a fehér mályva ♥

unikat said...

Gratulálok a szépséges kertedhez. Öröm olvasni a soraid, s hogy mily nagy szeretettel foglalkozol a növényeiddel.

Vera said...

Mindig azt látom, milyen sok munka van mögötte..és hiába a sok munka.... fagy, vihar, különböző kártevők,jég,szél, csiga...... ez a nagy hőség...és oda minden...Minden gyümölcsöt veszünk, mert szép lassan kipusztultak a fák... már a dió fák is oda.. A kert végébe már a határ... lehet hogy a vegyszerek...
A virágjaid nagyon szépek..és persze az egész kerted!!Gondolkodtam már egy virágos poszton, helyesebben a kardvirágról...Gyönyörű kép... a hagymák már betegek voltak... az 50 daraból 5!!! silány nyílott ki... kész becsapás...és minőségről beszélnek...

Tüzes Beáta said...

Okos, nagyon okos hogy figyeled mit érdemes vetni, mi az ami nálatok szeret lenni.
A liszteske miatt én káposztafélét nem vetek, de kár lenne téged befolyásolnom, mert rá fogsz jönni mivel bírsz el. Mikor elkezdtem kertészkedni szinte mindennel sikerem volt és valamiért a buta élősködők annyira urrá lettek a kerten, ápolás ellenére, hogy én feladtam. De azért bánt és jövőre átgondolom.
Jó látni a lelkiismeretes munkát!