Tuesday, October 20, 2015

Mielőtt elmegy pihenni a kert

Mert nekem erről egyáltalán nem az elmúlás jut eszembe, hanem az, hogy szundizik a természet egy jó nagyot, hogy jövőre ismét megörvendeztethessen bennünket mindenféle - szó szerint - földi jóval :o)

Igen-bizony!, a nagy nyári hőség és szárazság után sok volt most hirtelen az eső. A dáliáimnak pont ez tett jót, a szó szoros értelmében fellélegeztek, kivirultak, nem győztem gyönyörködni bennük. Már csere-beréltem egy rózsaszíneset Anyuval és egy piros darázsfészkeset Anyósommal, adok értük majd olyat, ami nekik nincs. Ezért, amikor majd rá lehet menni a talajra felszedni őket, meg kell jelölnöm, melyik másik. Egy kollázs belőlük:


Párocska készítette elő nekem a talajt, jó kis boci-trágyát kaptunk az egyik szomszédtól. Egy hete sikerült az eső előtt elültetnem két sor salátát, elszórtam két sor spenótot és a mák is a földbe került. Direkt azért vettem idén a piacon mákot, hogy hátha más lesz a virágának a színe, mint tavaly :o)


A fűszerkert is meghálálta az esőt, a bazsalikom itt-ott kerten kívül is feldugta a fejét. Ezek szerint jól érzi magát.
Körömvirágot szeretnék még palántázni, ha lesz egy kis eső-szünet. Úgy elszórta a magját, hogy a fűszerkertben is kel :o)



A szeptember elejei eső után másodvirágozni kezdett a sarkantyúka :o)


Ami idén viszont nem sikerült, az a sárgarépa és a zöldség. Épp hogy annyi lett, hogy Mamuszka jóllakhasson vele, minden magot elhordtak a hangyák. A paradicsomból a lugasos sikerült, azt nem rég szedte fel Lacó, a törpe paradicsomot viszont elkapta a Peronoszpóra...ilyet sem láttam még! Az epret újra kellett telepítsük, idén megpróbáljuk a geotextilt:


A dísztököt jövőre biztosan nem hagyom ki, tavaly ősszel olyan jó móka volt!
Egy kollázs az idei utsó virágaimból, a rózsa szirmai-levelei valamitől pöttyösek-lyukacsosak lettek, talán valami tetűféle?:


Kitaláltuk, hogy egy sor csemege szőlőt telepítünk, ránk ragadt a szomszéd lelkesedése. Ő rendel nekünk vesszőket, nemsokára megérkezik. Lacó gyönyörűen előkészítette a helyét:


Hát, jó pihenést, kertecske!

6 comments:

Cat said...

De jó látni a kertedet. :-)
A rózsa nálam is úgy járt, de sajna én se tudom, hogy miért.
A virágaid még mindig gyönyörűek! :-)

Palkó said...

Ahogy már Petőfi is megírta: "csak elalszik, nem hal meg" :)))
Gyönyürű a kertetek most is, látszik a rengeteg munka és szeretet, amit beletesztek! :)

Monika said...

Nekem se az elmúlás jut eszembe.Sose. Alvás,pihenés.:)
Bocsánat,de erről a mondatódról beugrott egy rajzfilm és olyan mosolygós volt: " minden magot elhordtak a hangyák."----nektek tudom,hogy bosszúság volt.

Tüzes Beáta said...

Igaza van Ildikónak (Palkó), látszik a kerten a törődés. Biotextil? Mik vannak!

Edit said...

A kertnek is kell pihenés! Hiszen enélkül a jövő évi termés sem lenne szép.
Nálunk sem jött be idén a zöldség, sárgarépából lett valamennyi. Paradicsomunk rengeteg lett, már nem is tudom, hány adagot főztem be - talán négyet, ötöt? Fűszeres szószt csináltam belőlük. A koktélparikat pedig olajban tettük el, erre kíváncsi vagyok, ilyet még sosem csináltunk. A paprika termésből is van három jókra füzérre való.
A csemege szőlőnek majd pár év múlva fogtok örülni, amikor csak leszakítjátok a saját, finom termést. :)
Szépek a virágaid, látszik rajtuk a gondoskodás. :)

unikat said...

Élvezet olvasni milyen nagy szeretettel, s szakértelemmel írsz a kertedről!