Monday, July 23, 2018

Maja Lunde A méhek története

Fantasztikusan jó könyvet találtam a könyvtárban az újdonságok között. Az idei könyvvásár nagy sztárja volt.


Valamiért mindig is érdekelt a méhészet … talán mert olyan rejtélyes, spirituális valami. Azok a helyes ládikók sorokban, amiket jobb elkerülni, de családokat rejtenek … azok a szorgos kis rovarok, ahogy cipelik a kis lábaikon, puha bundás kis potrohukon a virágport … és ami csodák keletkeznek a kezük/lábacskáik nyomán: propolisz, ilyen-olyan-, még levendulás méz is!

„Apró, mégis a világ sorsa múlik rajta!” - mennyire igaz! :o)


Már kinézetre szép könyv, de a kezdőlapja elvarázsolt:


Három szálon fut az esemény: a régmúltban, a múltban és a jelenben, ami számunkra egy utópisztikus jövő.

1852-ben William próbál rájönni a méhek természetére. Depressziójából gyógyul éppen és ez adna célt az életének, de valahogy mindig megelőzik az érvényesülésben, ezzel együtt abban, hogy betömje 8 éhes gyermekének a száját.

2007-ben George próbálja sikertelenül bevonni a fiát a családi méhészetbe, de el kell fogadnia, hogy Tom fiának más céljai vannak. A méhészet összeomlása ekkor következik be.

2098-ban pedig már az azutáni világot éljük képzeletben, hogy eltűntek a méhek … az valami borzasztó! Ne hagyjuk, hogy megtörténjen! Tao próbál rájönni, mi baja esett egy szem fiának, ami persze szintén „méh-függő”.

Már hosszú idők óta nem pont a héten csípett meg ismét egy méhecske?! Az elszáradt rózsa fejeket metszettem le, amikor tán álmában zavarhattam meg egy virágpor ittas méhecskét.


A Morzsafarmon nemrég azt olvastam, hogy tömegesen pusztulnak méheink, a magyar méhészek még keresik az okát.

A napokban pedig egy olyan olyan video "jött velem szembe" a FB-n, ahol ehető papírt találtak fel szakértők, mely segít megmenteni a méhecskéket.

Hadd osszam meg veletek a videót:



Mit tehetek én? Párommal próbálunk egy kicsit kevesebb permetezőszerrel, bio fegyverekkel védekezni a kerti kártevők ellen. Készülnek a rovarhotelek, hogy minél több vendéget fogadhassunk. És sok olyan virágot próbálok ültetni/vetni, amik csalogatják a kis mézelőket. Nézzétek a szétszóródott virágport a sétányrózsán:


Párhuzamot vonva Révész Sándor Vigyázz a madárra című dalával (mindig könnyeket csal a szemembe) vigyázzatok a méhecskékre is és olvassátok a könyvet, mert nagyon jó!

1 comment:

Leki-Rita said...

Köszi az ajánlót, felkerült a listámra!