Wednesday, December 10, 2008

Doris Lessing Az ötödik gyerek

Tegnap este fejeztem be Doris Lessing könyvét, Az ötödik gyereket.
Mit mondjak...nyomasztó volt...visz a történet magával lapról lapra, nem lehet letenni...de...azt hiszem, elérte a kívánt hatást az írónő a könyvével. Arra gondoltam, még mindig lehet az anyaságot más szemszögből bemutatni. Fantasztikus, hogy a könyv Harrietje mit végigcsinált a gyerekéért!

2007-ben Doris Lessing megkapta az irodalmi Nobel - díjat. A 88 éves írónő ezzel szinte minden jelentős irodalmi eliserést magáénak tudhat. Perzsiában született, évekig élt Dél - Afrikában, majd A fű dalol című első regényével vált világszerte ismerttéé.


A szokásos kedvcsináló, mert azért ajánlom elolvasásra:
" A fiatal házaspár nagy hévvel veti bele magát a családalapításba. Bár a férj nem keres valami jól, mégis négy gyermeket vállalnak. Az ünnepek idején a rokonok is szívesen látogatják őket, bár nekik is egyre nagyobb terhet jelent a nagycsalád. Az ötödik gyermek születése azonban gyökeresen megváltoztatja az életüket. A kisfiú testi-lelki sérült, agresszív kitöréseit, gyilkos hajlamát szinte lehetetlen kordában tartani. A házasság kihűlőben, a rokonok is elmaradnak, az orvosok látszólag tehetetlenek. Az anya mégsem tud belenyugodni, hogy a gyermeket intézetbe adja, még akkor sem, ha ez a család teljes felbomlásához vezet is..."

3 comments:

Lilang said...

Szia!
Köszi, hogy benéztél hozzám.
Ezentúl is szívesen látlak :)
Szépek a munkáid :)
Lilang

pjutko said...

Köszönöm!

Hencsi - bneheni said...

Ehhez a könyvajánlódhoz térek vissza rendszeresen, mert nagyon érdekel, de nem tudom, hogy el merjem-e kezdeni, hisz azt mondtad, nyomasztó.... azóta is agyalok rajta, amióta feltetted ezt a blogod.