Sunday, November 2, 2008

Jean Webster - Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!



Végeztem az ifjúsági irodalom egyik örökzöldjével!:o) Ez valahogy teljesen kimaradt az iskolás éveimből, pedig milyen szuper olvasmány! Szeretem elolvasni azokat a könyveket is, amiket Dia olvas, akár mert a suliban "tették kötelezővé", akár mert magától vette a kezébe. Eddig még nem csalódtam egyikben sem. Itt két egymásra épülő levélregényről van szó, tele van humorral és annyira pozitív az egész! Ezt olvasni a könyv hátoldalán:

"Judy Abbottnak mindig veszedelmesen élénk volt a képzelőtehetsége, de bármily merész volt is, az árvaházon kívülre, igazi családi otthonba nem tudta elrepíteni. A kifürkészhetetlen sors azonban kegyes, de titokzatos jótevővel áldja meg, aki segíti sorsa alakulását. Az ifjú lány csak Nyakigláb Apónak nevezi a rideg ismeretlent, s neki ír vidám és borongós, hosszú és összefirkantott leveleket az intézeti életről, vívódásairól, szerelméről és a sürgető kíváncsiságról, amely majd kifúrja az oldalát pártfogója kiléte iránt. Beszámolóiból alaposan megismerjük barátnőjét, Sallie McBride - ot, aki személyesen is bemutatkozik a második levélregényben. Ő Judynak számol be a felnőtt fiatal nő kudarcairől és győzelmeiről, hadakozásairól a szerelmesen önző vagy a morózus, de tiszteletre méltó férfival. Miközben nem veszítjük el szemünk elől a már révbe ért Judyt, önfeledten átadhatjuk magunkat a szellemes, derűs, bizakodó és csipetnyi öniróniával fűszerezett könyvnek, amely igen élvezetes olvasmány lehet a túlkoros bakfisok számára is."


De, hogy ne csak az olvasmányaimról legyen szó, megmutatom az árvácskáim. Múlt héten kerültek földbe, direkt narancssárgát választottam, mert attól olyan jó kedvem lesz! Ráadásul "madárlátta" árvácskák, mert Anyunál, Füreden tett látogatás alkalmával szereztem be őket. Egy apró kis tál az egész 6 tővel, ennyi elég az erkélyre télre, hogy legyen valami kis szépike. 3 tő csak narancssárga és 3 tő olyan, aminek a közepe sötét - annyira szép!




Most már csak a tuli hagymákat kéne földbe juttatnom, mert még a végén elkések velük.







A kézimunkáimmal most a titkos karácsonyi meglepiken dolgozom, azért nem mutizom őket! Azt majd...


3 comments:

Luna (V.Fiona) said...

Hú, de rég olvastam a Nyakigláb Apót! :) Szinte már alig emlékszem rá....

Besiren said...

Szia!
Szép a virágod!


Játszani hívlak, részletek a blogomon.

Ircsi

Timici said...

szia, tulikkal még nem vagy elkésve, ez a meleg november nagyon kedvez a késő ültetőknek;o). Én úgy jártam, hogy 3hete ledugtam a hagymásokat és a krokuszom kezd kijönni.:( Bárcsak még vártam volna vele én is. Az már csak hab a tortán, hogy az egyik bokor orgonám is elkezdett virágozni.:S