Thursday, June 5, 2008

Az én kártyám pedig ez...


OSHO ZEN TAROT: Nagy Arkanum

X. Változás



Ezen a kártyán egy hatalmas kerék-szimbólum látható, amely az időt, a sorsot, a karmát jelképezi. Galaxisok örvénylenek e folyton forgó kör körül, melynek kerületén ott látható mind a tizenkét állatövi jegy. A körvonalon belül találjuk az I Ching nyolc trigrammáját, a középponthoz kicsit még közelebb pedig a villámok energiáival megvilágított négy fő irány látható. A forgó háromszög ebben a pillanatban épp felfelé, az isteni minőség felé mutat. Ennek a közepén pedig a férfi és nő, a kreativitás és a befogadás kínai szimbóluma, a jin és jang helyezkedik el.
Gyakran hallhattuk a bölcsektől, hogy az egyetlen változatlan dolog a világban a változás maga. Az élet folyamatosan változik, kibontakozik, meghal és újjászületik. Minden ellentétpárnak szerepe van ebben a végtelen, körkörös rendszerben. Ha a kerék szélébe kapaszkodsz, akkor könnyen elszédülhetsz! Haladj a ciklon középpontja felé, pihenj meg ott, és tudd, hogy az is el fog múlni.

"Az élet, mintha feledékeny volna, folyton önmagát ismétli. Ha nem figyelsz oda, akkor tovább ismétli magát, tovább forog, mint egy kerék. Ezért hívják a buddhisták ezt az élet és halál kerekének - az idő kerekének. Úgy forog, mint egy kerék: a születést halál követi, a halált pedig születés; a szerelmet gyűlölet követi, a gyűlöletet pedig megint szerelem; a siker után kudarc jön, azután megint siker... Csak figyeld meg!
Elég, ha néhány napig valóban odafigyelsz, és feltűnik előtted az egész működési rendszer; a kerék működési rendszere. Egyik nap csodálatos reggelre ébredsz; nagyon boldognak és vidámnak érzed magad - egy másik napon pedig olyan tompa és lehangolt vagy, hogy azon töprengsz, hogyan végezz magaddal. Pedig előző nap még tele voltál élettel, boldogsággal, és mélységes hálát éreztél Isten iránt ezért a hangulatért. Most meg itt siránkozol, és nem látod értelmét annak, hogy tovább élj... És ez egyre csak így megy, és te nem veszed észre ezt a sablont.
Amint meglátod a sablont, ki tudsz ugrani belőle."

Osho




Ebből persze én sem maradhattam ki Különösen az aláhúzott sorokat érzem találónak

No comments: