Sunday, December 15, 2019

Ezüst vasárnap

Olyan szépséges Adventi koszorút kaptunk, hogy meg sem merem gyújtani rajta a gyertyákat!


Végre csinálok magamnak egy kis lassulós-leülős időt...nem mintha nem volna egy csomó dolgom, de...meg fog várni! :o)

Olvassátok csak, mit ír Csernus! És érzek benne némi igazságot:

„Vajon miért nem minden pillanatunk karácsony?”
Így ünnepelj Csernus doki szerint!
Örülj a hónak!

„Az év végének közeledtével komótosan mendegél az idő előre, lehullottak a levelek, beköszöntenek a fagyok. Ilyenkor talán már leesik az első hó, aminek a városi ember megint csak nem örül, inkább csak sóhajtozik...”

Te is karácsonyi álszent lennél?

„A karácsonyt én az álszentek ünnepének hívom, a mai kor embere ugyanis rengeteg mindenben folyékonyan hazudik magának, ezért hazudni fog a másiknak is. Mivel a folyamatos hazugságok miatt felgyűlik bennünk a rengeteg bűntudat, szép lassan megtelnek a plázák, mert rengeteg ajándékkal akarjuk megvásárolni a szeretetet.”

Nem drága dolog kell a drágádnak!

„Persze a gyerekek se fogják értékelni, mert érzik a dolog hazug voltát, és félredobják a drága játékot, mire a szülő frusztrálódik, hogy ő még hitelt is vett fel, hogy gazdagabb legyen a karácsonyuk, erre tessék, a kölyök nem törődik vele! Ez jellemzi az emberek többségénél a szentestét...”

Tanulj meg ajándékozni!

„Az ajándékozás bizonyos értelemben véve munka, mert csak akkor tudsz valakit megajándékozni, ha elkezdesz rá figyelni. Ha ki akarod találni, a másik minek örülne, akkor abba egy csomó energiát bele kell fektetni, hogy magadat félretedd kicsit.”

Szeretetkapcsolatban a szeretet ünnepén

Fontos feladat, hogy magadat rendbe tedd, mert csak akkor tudsz egy szeretetkapcsolaton belül létezni, ha legalább időről időre eléred a belső béke állapotát. Csak akkor tudsz igazán a másikra figyelni, felfogni a lényét, hogy ő kicsoda, mik azok a finomságok, amik az ő személyiségét alkotják.”

Kényszernyugalom vagy valódi ünneplés?

„A karácsony a mi keresztény kultúránk legnagyobb ünnepe. Az ünnepi hangulat azonban nem áll másból, mint hogy megnézzük a mézesmázos ünnepi filmeket a tévében. Ironikus belegondolni, hogy a mai kor emberét valósággal rá kell kényszeríteni, hogy egy kicsit maradjon már nyugton a fenekén. Mégsem fog nyugton maradni.”

A pillanat csodája

„Ha valaki jól éli meg, akkor a karácsony lehetőséget kínálna arra, hogy rácsodálkozzon a pillanatra, és eltűnődjön, mihez kezd vele. Hogy feltegye a kérdést, vajon miért nem minden pillanatunk karácsony, miért nem az év minden estéje szenteste?”

Adventi gesztenyézést végeztünk :o)


Szép Adventot minden kedves (még) erre járónak!

2 comments:

Tüzes Beáta said...

A koszorú szép, a gesztenye guszta.
Csernust nem szeretem. Cinikus.
Ajándékozni szerintem kis gyereknek kell, felnőttnek nem feltétlenül.

Csandi said...

Nagyon szép a koszorúd, gyújtsd csak meg azokat a gyertyákat. Csernust nem szeretem sem olvasni, sem hallgatni,látni meg végképp nem szeretem :D
Békés, boldog adventi készülődést kívánok Nektek!