Wednesday, September 5, 2018

Kiskertemben

Végre megérkezett az enyhülés!

Szegény kertlakóim végigszenvedték a nyarat, az idén nem is sikerültek úgy a termények, ahogy szoktak. A zöldpaprika szó szerint elfonnyadt. A fű foltokban kisült. A paradicsomnak elég volt egy pici eső, hogy megpattanjon és rohadni kezdjen. A zöldbabom csak kornyadozik, nem tudom, lesz-e belőle egyáltalán valami! A petrezselyem ki sem kelt. A tuják is dobálják le a száraz ágaikat. A körte moníliás a rendszeres permetezés ellenére. Talán a virágaim bírták a legjobban.

A sétányrózsa egy jó választás, jövőre is veszünk:


Egy kedves kis vendégünk volt a pataknál, inni érkezett ő is:


A kardvirágokat idén későn tettem le, most kezdenek nyílni:


A dáliák idén jobban startoltak, viszont két tő valamiért tönkrement. Hiányzik a hatalmas fejű sárgám pl.


A narancs rózsám már teljesen felkopaszodott, mintha ősz vége volna, ő azért nagyon szépen virágzott egész nyáron:


A sárga tearózsa néz ki talán a legegészségesebbnek:


Szerelt fel Párocska rovar hotelt, közel a kékszakállhoz, remélem jó sok szállóvendégünk lesz:


A szőlőcske előtt le a kalappal, az idei év volt az első, hogy a fiatal csemegésen értékelhető mennyiség lett:



Örülök, hogy sikerült "megkegyelmeztetnem" a fiatal kis Jonatán almafának, idén már kb. 40 szem érett rajta:


Még talán a fűszernövénykéimnek tetszett ez a mediterrán időjárás. Szárítottam sokat...a minőségellenőr úr figyelemmel kísért :o)


Jövőre talán kegyesebb lesz az időjárás!

6 comments:

Edit said...

Bizony, idén nem volt valami kedvező az időjárás a növényeknek...

Tavaly nem lett paradicsomunk, idén annyi, hogy jó néhány üvegnyit el tudtam rakni bazsalikommal és oregánóval ízesítve. Ez nagyon bejött már tavalyelőtt. :)
Uborka, cékla is lett egész szép mennyiség. Idén a céklát nem főzve, hanem nyersen (hajszál vékonyra gyalulva) tettük el, egy részét ubival és hagymával vegyesen, másik részét csak hagymával, mindkettőt ecetes lében, mint a csalamádét. Nem akartuk főzni, mert nyersen sokkal több vitamin marad benne, kíváncsi vagyok, milyen lesz mondjuk tavaszra. Már kóstoltuk az első adagot, az nagyon finomra sikerült.
Idén (bár minden évben) a cukkíni nagyon bejött, rengeteg termett, nem győztem elajándékozni, meg persze elkészíteni magunknak. Zöldbab is volt pár levesre való, a zöldség és sárgarépa nem annyira szép, de az is valami.
Csemegekukorica is szépen volt, és időben sikerült leszedni.
Gyümölcsből az eper és málna volt a menő, de sok josta is termett, abból főleg lekvár lett (isteni!) És végre beérett és még érik a füge is! És pár hete már eszegetjük az Izabella szőlőnket is. A többi csemege szőlőből 1-2 fürt volt, de a madarak tettek arról, hogy ne tudjuk megkóstolni. :(
Ezen kívül nagyon sok levendulát szüreteltem, és már a másodvirágzásút is le kellene szedni, mert az sem kevés.

Nem tudom, mi lett volna, ha még öntöztük is volna a kertet. Arról leginkább csak a természet gondoskodott, mert mi nem lakunk ott, ahol a kert van, nem lehet minden nap odajárni.

Tüzes Beáta said...

Hú, Editet olvasva szépen lett termése. Bár a rosszul fejlődő növényekről írtál, azért nálatok is biztos sok minden bejött.
Gyönyörűek a virágok!

Vera said...

Micsoda termések...Egy pár málnánk van, apa ültette, és bizony ha nem hordta volna rá a vizet már májusba kiszáradt volna,A málna igy is apróka volt,de aránylag sok arról a 6 tőről...
A virágjaim meg ha napi kétszer nincs öntözve, mára már nincs belőlük semmi...Igy is megsínylették ezt a nagy hőséget...
Két tő paradicsomot szoktunk ültetni,idén nem lett jó a termése, és korán megtámadta virus betegség, és a poloskák, permetezni meg nem lehet, mert akkor meg akkor meg a termést nem lehet megenni,,

Jó fotók...

Monika said...

Na, neked is jött vírusod.:(
A sétányrózsát nem telelteted át ugye? Csodásak a képek!

Dóra said...

Olyan szeretettel írsz a kertedről. Nameg ezek a csodás fotók! Látni, hogy igazi energiát ad neked, feltölt és elvarázsol.
A rovarhotel csúcs!!!

Holdgyöngy said...

A rovarhotelben vannak lakók? Hozzánk egy sem költözött be, nem tudom miért?