Sunday, March 22, 2015

Én kis kertet kerteltem...

...és jól elfáradtunk:o)
Ez a bejegyzés főleg a kertészkedés szerelmeseinek lesz érdekes, a héten ugyanis a földbe kerültek a veteményeink :o)

Párocska lemosó permetezett, festett, metszett és jó sok talajt készített elő nekem, Anyu pedig a virágos kertben tüsténkedett.

Balra a fűszerkert csücske, aztán a veteményes most:


Aki nem kíváncsi a vetéssorrendre, most ugorjon! :o)
Kell nekem egy kis emlékeztető, hogy tudjam, mi válik be és mi nem:

spring dividers photo: dividers dividers11.gif

- Hónapos retek - Óriásvaj - Garafarm - a szekszárdi főkertész szerint csak magyar fajtát érdemes vetni, mert ezek felelnek meg a mi éghajlatunknak
- Spenót - Matador - Garafarm - ha kiszedem, utána egyel későbbi cékla jön a helyére
- Cékla - Bíborgömb - Greenway Excellence
- büdöske v. bársonyvirág - elűzi a kártevőket a szaga

- Korai sárgarépa - Amszterdami - Garafarm
- Kapor - Garafarm - elűzi a sárgarépalegyet
- Korai sárgarépa - Amszterdami - Garafarm
- büdöske v. bársonyvirág

- fehérrépa - Garafarm
- tépősaláta - Amerikai barna - Greenway Excellence
- zeller - Prágai óriás- Garafarm
- büdöske v. bársonyvirág

- Cékla - Bíborgömb - Greenway Excellence
- tépősaláta - Ausztráliai sárga - Garafarm
- Spenót - Matador - Garafarm -ha kiszedem, utána egyel későbbi cékla jön a helyére
- Hónapos retek - Óriásvaj - Garafarm - mindkét sor a szélén, hogy elérjem, mert ez lesz az első szedhető (vagy a spenót)

spring dividers photo: dividers dividers11.gif

A bal oldal végén van a málna, idén elé jönnek majd még a dália gumók és a kardvirág. A kerítés mellé ültettem át a mályvarózsát, a kerítés majd jól megtámasztja. A helyén pedig csináltam egy virágágyást: szarkaláb,búzavirág, eléje pedig őszirózsa került bele. Alig bírom kivárni, hogy minden kibújjon és virágozzon! :o)

Jobb oldalon lesz majd a paprika és a paradicsom, valahová egy kis vöröshagyma is el kell férjen és a végén a fokhagyma, a krumpli.
Megritkítottam az epret is, mert tavaly nagyon elburjánzott. Tetszett neki a puha, meleg mulcs, úgyhogy azt idén is kapott, mert bevált.

Lacó összekeverte a jó kis komposztját földdel, kialakította nekem a fűszerkertet is, ahogy én azt megálmodtam, úgyhogy nekem csak a növény ültetés maradt:


A rozmaring és a tarka levelű zsálya idei szerzemény (bazsalikomot vettem még, de az korán került a kertbe és másnapra sajnos el is fagyott); jobbra fent oregano, amit a tavalyi fűszeresből ültettem át. Kakukkfüvet fogok még áttelepíteni a tavalyi helyéről. Mentám, citrom füvem, muskotály zsályám és tárkonyom van a patak melletti sziklakertnek kialakított partoldalon, úgyhogy akkor még három kiadó helyem van. Majd kitalálom, oda mi kerüljön.

A "pirográffal készült" kis táblácskák Dia munkái, nagyon hasznosak.

Egyelőre minden a puha meleg földben, most jöhetne egy kis csendes tavaszi eső, hogy picit beáztassa a magokat, gumókat, hagymákat.
Bocsi, hogy hosszú voltam!
Kellemes kertészkedést Nektek is!

8 comments:

Cat said...

De jó volt olvasni. :-) Én is nagy kert rajongó vagyok. :-)

Vera said...

Milyen lelkes vagy...Én már csak inkább olvasok róla, mint ágyásokat készítsek... igaz az egészségem sem olyan mint kéne, meg még más sok egyéb is hozzá segít....
Hozzáteszem, az egész életem a föld körül forgott, forog......beleértve a gyerekkoromat is...és nem is hiányzik a földbe kertészkedés... meg egyébként is fóliáink is vannak... ez a munkánk...vetemény már nem hiányzik...
Viszont olvaslak és ha van új hír, itt vagyok... Szép hetet!

Tüzes Beáta said...

Jó volt olvasni. Mi odáig jutottunk, hogy 3 zsák marhatrágya be van ásva és nem sietek konkrétan az általad említett eső hiánya miatt. Ami persze kifogás, hiszen lehet locsolni. Jó ötlet szakaszonként a büdöske, mert felütötte a fejét a karalábé levelét megtámadó fehér legyecske és megkeseríti az életet. Kérdeztem a kertészetben a talajfertőtlenítő után. Nincs, betiltotta az EU. Jó, akkor én ilyet nem vetek, de mint látod a hosszú bejegyzésből engem is foglalkoztat. Öröm kint dolgozni kicsit.

Tüzes Beáta said...

Köszönöm a mustármag ötletet!
Ja! Egyszerre teszek be mindent a sütőbe.

Vera said...

Lehet hogy vontak ki, talajfertőtlenítőt, de még így is sok maradt, lehet válogatni... írjátok be a keresőbe "talajfertőtlenítő"..


Mi is laktunk emeletes házba,és örültünk ha kint lehettünk levegőn...
Teljesen igazad van.. fordított módban vagyunk, én már sokszor örülök ha bent lehetek......olyan sokat vagyok kint..
Az elmúlt évben is mindig megcsodáltam a kertedet...

MrsYarnart said...

nagyon szép a kerted. büszke lehetsz rá :)

Palkó said...

Jó sokat dolgoztatok! Biztos gyönyörű lesz a kertetek, hiszen szereted... :)

erdoseva55 said...

Én is rajongok a kertészkedésért, persze a nehezét a férjem csinálja :) Szeretek kint tenni venni, különösen a virágaimmal , fűszernövényekkel foglalkozni.
gyönyörűen megterveztél mindent, csodálatos kerted lesz a nyárra. A miénk olyan nagy, hogy alig bírjuk, pedig már nagy részét befüvesítettük és örökzöldek, évelők díszítik.
Sok örömet kívánok Nektek is benne!