Sunday, December 15, 2013

Emma Donough_A szoba

A világért sem hagynám ki, hogy írjak pár sort erről a könyvről!

Még csak nem is most fejeztem be, de kellett egy kis idő, mire letisztultak bennem a gondolatok...így Advent 3. vasárnapjára sikerült...


"Az ötéves Jack számára a Szoba maga a világ. Itt született, és Anyával együtt itt eszik, játszik, alszik és tanul. Jack képzeletét számtalan csoda foglalkoztatja - a tojáshéjakból épített kígyó az Ágy alatt, a Tévében látott képzeletbeli világ, a kuckó a Szekrényben, a ruhák között, ahová Anya esténként lefekteti, hátha jön Patás... A Szoba Jack számára az otthont jelenti, de Anya számára börtön, ahol tizenkilencéves kora óta -hét esztendeje- raboskodik. A Jack iránt érzett szeretetből egy egész életet épít fel a kisfiú számára tizenkét négyzetméteren. Ám ahogy Jack kíváncsisága egyre nagyobb, úgy nő Anya kétségbeesése is, hiszen tudja, hogy a Szoba hamarosan szűk lesz kettőjüknek. A történet, amely Jack egyszerre megható és vidám előadásában bontakozik ki, a szívfacsaró körülmények közepette is legyőzhetetlen szeretetről, az anya és gyermeke közötti elszakíthatatlan kötelékről mesél. Megrázó, felemelő és magával ragadó regény, amely mindvégig mélyen emberi és megindító marad. A regényét megszámlálhatatlanul sok díjra jelölték, s a kritikák szuperlatívuszokban beszélnek a szerzőről, aki egy borzalmas emberrablást egy ötéves kisfiú szavaival mesél el. A könyvet több mint harminc nyelvre fordították le, hónapok óta szerepel a bestsellerlistákon, s mára több mint egymillió példány kelt el belőle. "A 2010-es év egyik legjobb regénye" - (The New York Times) "Elbűvölő, vicces... ugyanakkor elviselhetetlenül megindító." - (The Irish Times"

Ti meg szoktátok nézni, ki a könyv fordítója? Bár a nevét nem jegyeztem meg, de ennek a könyvnek a fordítása bravúr a részéről! Hogyan lehet egy öt éves gyerek fejével ennyire hűen gondolkodni!? Fantasztikus!

Nekem egyszerre volt torokszorító és csodálatra méltó, sőt néha megmosolyogtató is a történet. Hogy ez képtelenség? Győződjetek meg róla magatok!:)
A legjobb, hogy a story vége pozitív - ki sem lehetne bírni bőgés nélkül, ha nem így lenne - még így is alig!
Mindenesetre biztos, hogy " A Szoba az a hely, amit sosem fogunk elfelejteni.", letehetetlen olvasmány!No comments: