Tuesday, August 20, 2013

Merciere Vintage SAL_WIP II.

Ezen a hosszú hétvégén elkészült a varrós képem 2. része:


Kellemesek azok az órák, amikor ezt a képet hímzem, mert eszembe jutnak gyerekkoromból azok a varrószobák, ahol jártam.

Eszembe jut Katika néni, akihez slingelésért - "risselésért" jártunk. Gyönyörűen hímzett géppel, régi Singer varrógépen, amiből kettő is volt neki. Imádtam bemenni abba a szobába, amit Katika néni csak a kézimunkának tudott szentelni. Mindenfelé cérnák, leszabott anyagdarabkák még a padlón is, a nagy nehéz szabóollótól kezdve a pici kézimunkaollóig, vasalódeszka többféle vasalóval, mikor milyen fidret-fodrot kell vasalni...és a tonett székek, amik minket vártak.

A Kányi lányok varrószobája, ahol a két utcafrontra néző ablak előtt állt egy-egy varrógép, egy-egy varrónővel. Ők igazi vénkisasszonyok voltak és mindenféle csodaság került ki a kezük közül. Állt egy olyan régi sok fiókos bolti szekrény abban a hosszúkás helységben, amiben minden volt...selyemvirágtól kezdve mindenféle szalag, csipke, flitter, madzagocska; és persze rámákban a hímeznivaló. Emlékszem, koszorút is ügyesen kötöttek.

A gombokról faddi mamám gombos doboza jut az eszembe: fából volt egy táska méretű doboza, ami pici fakkokra volt osztva és ha jó voltam, válogathattam a gombokat:o)- hová kerülhetett?!

Nosztalgiázás mellett több idő jutott kimenni a kertbe is. Mondtam már, hogy mennyire imádom az őszirózsát? A kedvenc évszakom kezdetét jelzi. Ilyenek most a kertben:


A legkisebb képen a halványrózsaszín egy törpe fajta, a többi magas. Nagyon szeretem a pasztell színeit!

7 comments:

Judit said...

Mire jó a hosszú hétvége. :) Nagyon szépül alakul a képed, szépek a színei!

Jutka said...

-Azok a régi szép idők! Más volt minden ....olyan jó visszaemlékezni rá! Mesebeli felhőtlen, gondtalan, boldog gyermek évek:))
Hímzésed is szép, csak engem a nosztalgiázás kapott el, bejegyzésedet olvasva:)))

Jutka said...

-Azok a régi szép idők! Más volt minden ....olyan jó visszaemlékezni rá! Mesebeli felhőtlen, gondtalan, boldog gyermek évek:))
Hímzésed is szép, csak engem a nosztalgiázás kapott el, bejegyzésedet olvasva:)))

unikat said...

Szépen alakul a hímzés! A kerted pedig már most szuper, pedig emlékszem nem is oly rég, még hol kezdtétek!

MrsYarnart said...

sokszor, egyre többször emlékezek én is a régi időkre. nagyon elhaladtál ám a hímzéssel! a virágok pedig csodálatosak :)

Andulka said...

A hímzés szépen alakul, a kertecskéd is nagyon tetszik. A bejegyzésed, meg olyan "fábiánjankásra" sikeredett :-). Legalábbis ő jutott eszembe, mikor olvastam.

Mammka said...

Milyen gazdag emlékek!!!!!!Olyan jó volt olvasni!
Az őszirózsa nekem is kedvencem,sajnos 3 magas tő megint áldozatul esett a férfi földmunkának.:(