Thursday, May 16, 2013

Kertecske

Újabb kis kerti krónikám :o)

Nyílik a pünkösdi szekfűnk - most olvastam FB-n, hogy ez az igazi neve; tavaly ültette el párom. Annyira isteni illata van! Kilestük már, hol van a völgyben hófehér változata, még abból kéne kunyiznunk pár tövet. Gyerekkoromban a tanyánkon virágzott, arra emlékeztet:



Mutatom a borostán-ültetvényem:o) Tavaly ősszel ültettem, egyrészt, hogy megfogja a partoldalat, másrészt pedig biztos szebb lesz, ha elfut, mint a tarack vagy a gaz. Úgy örülök a kezem munkájának, már vannak szép üde zöld hajtásai:



Az epren sok a virág is és már van rajta nagy zöld dundi gyümi; alig várjuk, hogy lehessen szemezgetni. Van egy tavaly tavaszi ültetésű darab, arról várom a bővebb termést és van két darab, ahová ősszel palántáztam, már azon is vannak pici eprek, pedig azt még csak eper-óvodának szántam:



A fűszerkertemet őszre fogom megkoreografálni, egyelőre csodaszépek a sok esőtől:



A jobb felső saroban a menta látható; nagyon hasonló hozzá az oregano levele a bal alsó sarokban - őt a szomszédasszonyommal cseréltem mentáért. A levendulát alul középen láthatjátok, két tő van még csak belőle, de tervezem szaporítani, a kerti út szélére szeretném majd.
Jobb alsó sarokban a tárkony, isteni tárkonyos ragu levest főzött már belőle Anyu! A bal felső sarokban pedig a kakukkfű.

Igazából még meg kell tanulnom, melyik fűszernövényt mire lehet/kell használni, mert nagyon szeretném, ha magunk termesztette friss és egészséges holmi kerülhet az asztalra.






8 comments:

Monika said...

Ilyen illatos szegfűm volt régen,de eltünt..( Na,majd ültetek újra!
A fűszernövényeid mesések!Én is nagyon szeretem az enyéimet és még mindig tanulgatom őket.:)

Palkó said...

Gyönyörű a kerted! A fűszernövényekért külön dicséret!!! :)
A szegfűt én török-szegfűként ismerem, az illata rögtön megjelent virtuálisan az orromban :), én is nagyon szeretem ezt a virágot...
Sajnos az én kertemben alig van valami, sem időm, sem türelmem hozzá :( - ezért vágyakozva és nagy tisztelettel nézem mindenki kerti híradását! :)

Jutka said...

Köszönöm a szép kerti sétát:))

erdoseva55 said...

Milyen szép látvány a kerted! Látszik a szereteted, a kezed munkája! Én is nagyon szeretek tenni- venni a kertben, sokat alakítgatok, változtatok.

Jucus said...

Köszönöm, nagyon aranyosak vagytok!

MrsYarnart said...

az olyanokra, mint te, mondják angliában, hogy zöld ujjai vannak :) vagyis tehetsége van a kertészkedéshez!

Judit said...

Nagyon szép kerttel büszkélkedhetsz. Köszi, hogy megmutattad, élmény volt nézegetni :)

Judit Eszter said...

Nagyon alakul a kert, ügyes vagy... a fűszerkert nálam óriásira nőtt az idén. Nézz be hozzám, van egy kis meglepim!