Monday, May 28, 2012

Babatakaró készen

Elkészült végre a babatakaró Császármorzsának:o)
Amennyire féltem ettől a kis pikó szegélytől, annyira egyszerű volt, még élveztem is horgolását!
Leírom, hátha segít valakinek: 1. sor: kispálcasor 2. sor: ismétlendő: 3 hamis kispálca, 3 láncszem, 1 hamis kispálcával a kiindulás szemébe öltve. (Forrás: Gyulai Irén - Kössek vagy horgoljak? című, jó régi könyv.)
És így áll össze a teljes meglepi: egy lap, amit Dia összes kis táncostársa aláírt; egy kis plüss fáni; fincsi, babaillatú popsitörlő és a takarócska.
Nagy szeretettel készült, egyet kértem cserébe: egy fotót a megajándékozott bébiről:o)
És mutatom az orchideámat, hátha valaki meg tudja szakérteni, mi vele a teendőm. Hozza a sok léggyökeret, ami szerint szereti a helyét, de lesz rajta valaha virág is?

10 comments:

Csilla said...

Nagyon édes lett ez a babatakaró!

Csandi said...

türelem, amíg a levelek ilyen szép húsisiak , addig nem adjuk fel...nekem az egyik 1,5 évet pihent aztán rengeteg virágot hozott egyszerre.....

Judit said...

Pihe puha babatakaró... :)
Szerintem virágozni is fog majd, nekem is így kezdődött, aztán jó sok virág lett rajta.

Anita said...

Úgy örülök, hogy kerül csipkeszél a takaróra, így teljes szerintem a mű! :)

Az orchidea meg remélhetőleg egyszer virágozni fog. Nekem is van egy törpe termetű, ami méretét tekintve dupla akkora, mint amikor megvettem, de virágozni azóta sem volt hajlandó, pedig már van vagy 4-5 éves. De a levelei és a gyökerei gyönyörűek, úgyhogy nem aggódom. Aztán meg majd jól meglepődök, ha egyszer kivirágzik, mert már a színére sem emlékszem csak az apró virágaira. Sőt az ékszer orchiedámat is nehéz virágzásra bírni, ő is csak hozza az új hajtásokat, akkor viszont nagyon örülök neki. :)

amilgade said...

Aranyos a takaró!! Olyan puha lehet!!

Jucus said...

Köszönöm a kedves kommentjeiteket, az orchideámmal akkor türelmesen várok - újabb levélkét szándékozik hozni:o)

Cinkepiri said...

Amíg babusgattam az orchideáimat - csak úgy szépen elvoltak. Legfeljebb levélre gyúrtak.

Mióta nem szeretem őket túl, minden évben virágoznak. Tél közepén kezdik el növeszteni a virágszárakat, az elsők karácsony táján virítanak. Legalább három hónapig. Most vannak teljes pompájukban!

Szóval mérsékelt locsolás, sok fény ami nálam bejött. Ha lehet, locsolás esővízzel.

Kívánok szerencsét meg türelmet hozzájuk.:)


A takaró szépséges!

Edit said...

Én forralt, és lehűtött vízzel öntözöm, de csak hetente 1 alkalommal. Ebbe a vízbe kap pár egy kevéske orchidea tápot (egyszerű OBI-s). Víz ne álljon alatta, öntözés után várj 10 percet, majd öntsd ki a táljából a maradékot.
Nálam nyugati ablakban van az összes - hétfőtől már 5 cseréppel. Két új ültetésem van, az egyik már hozza a virágszárat. :)))
Az elvirágzott szárat én nem vágom le, megvárom, hátha nő rajta új növényke. Ha nem, akkor levágom, de nem teljesen tőből. Az egyik orchideámon 1-1 száron lett 1-1 új növény. Megvártam, míg megjelent pár léggyökér, akkor elvágtam a szárat alatta és felette, majd orchidea földbe ültettem. A 20-30 fok közötti hőmérsékletet szereti.

Túl sokat azonban nem foglalkozom velük, ezek csak saját tapasztalataim. Talán tudtam segíteni.

Jucus said...

Köszönöm a szakértő tanácsokat!
Én forrás vízzel öntözöm (a kertünk aljából) az orchideám heti 1x, jól lecsöpögtetem, nem hagyom, hogy vízben álljon. Nálam is csak a nyugati ablakban szeret, mint a fokföldijeim. Hát várok türelemmel, azt az OBI-s tápot azért majd beszerzem. Meg még egy jó ötletet olvastam: mivel szereti a párát, érdemes olyan vízkultúrás granulátumra helyezni a cserepét,ami természetesen nedves és akkor az kicsit párásít - kipróbálom.

Edit said...

Igen, ez utóbbiról én is olvastam, golyócskák, ha jól emlékszem. Még nem próbáltam.