Sunday, December 4, 2011

Kandírozott gyümölcsöt!

Idén Dia új hagyományt vezetett be: Advent 2. vasárnapján ezután illatos, és ünnepi és ínycsiklandó fincsiség, kandírozott narancs fog készülni! Advent 3. vasárnapja már foglalt a mézeskalácsozásra:o)



A receptet a Nők Lapja Adventi számában találta, elkészítése:

- 4 db nagy narancs vagy 10 citrom vagy zöldcitrom, viaszozatlan (most van vödrös narancs a LIDL-ben!:o)
- 675 g kristálycukor (Dia fél kg cukorral csinálta)
- külön adag cukor a beszóráshoz

1. Vágjuk ketté a gyömölcsöket, csavarjuk ki a levüket, kaparjuk ki a húsukat a belső fehér héjig.
2. Vágjuk 1 cm széles szalagokra a héjukat, helyezzük egy edénybe, öntsünk rá annyi forró vizet, hogy ellepje őket, és lassú tűzön forraljuk 5 percig. Szűrjük le, majd ismételjük meg a folyamatot négyszer, mindig friss vizet használva, hogy a héjak
keserű ízét elvegyük.
3. Egy vastag falú edényben 250 ml vízben oldjuk fel a cukrot, hevítsük, hogy elolvadjon benne. Adjuk hozzá a héjakat, és lassú tűzön addig főzzük, részben lefedve, amíg meg nem puhulnak (30-40 percig). Hagyjuk kihűlni, majd forgassuk meg a héjakat cukorban.

Azt is írja a cikk, hogy felhasználható az így készült gyümi más dolgokhoz is, mert eláll: pl. almás pitéhez; almás, mazsolás, rumos töltelékhez; húspástétomhoz, de még egy marhaszeletnek is különlegesen jó ízt kölcsönöz - ilyen extraságokat még nem csináltam, de ötletnek nem rossz...

Dia nagyjából átveszi pár éve az ünnepi konyhai készülődések programjának vezérlését, de nem bánom, sőt büszke vagyok rá!

Hátha Ti is kedvet kaptok ennek az illatos édességnek az elkészítéséhez!

1 comment:

Edit said...

Hmmm, micsoda finom illat lehetett nálatok!!! És biztosan finom is :)