Thursday, May 19, 2011

Büszke vagyok! (szerk.)

Nagyon büszke!
Megjelent Diusom egy írása a -ban, ha szeretnétek, itt elolvashatjátok meg itt is:o)

"Kati jobb helyet érdemelt
2011. május 18. 16:20 Szekszárd, I. Béla Gimnázium 11.D
EUROVÍZIÓ | Minden magyar egy emberként szurkolt szombaton este Wolf Katinak, aki fantasztikus teljesítményt nyújtott az Eurovíziós Dalfesztiválon. Sajnos ezt más országokban nem így értékelték.

Az Eurovíziós Dalfesztivált minden évben megrendezik, melyen most hazánk Wolf Kati Szerelem miért múlsz című dalával képviseltette magát. A fogadóirodák már hetekkel ezelőtt az élbolyba sorolták a magyar versenyzőt, amikor pedig bejutottunk a döntőbe, méltán hihettük, hogy a jóslat ezúttal valóra válhat.

A Vuk betétdala kapcsán megismert énekesnő először az X-faktor adásai során, majd az európai porondon is bebizonyíthatta tehetségét, amikor pedig a magyar sorokat énekelte, honfitársaink százezreinek dobbant egyszerre a szíve.



Szerte az egész világon emberek milliói tapadtak a képernyőkre, és kísérték figyelemmel az énekeseket, köztük Katit, aki az elődöntőből hetedikként jutott tovább a szombat esti döntőbe, ami már önmagában sem kis teljesítmény. Eközben mi, az itthon izguló magyarok bizton hittük, hogy ezúttal ott leszünk az első tízben.

Aztán eljött az eredményhirdetés ideje, és feszült figyelemmel vártuk, hogy hányadik helyen végzünk az európai rangsorban. Az országok sorban bejelentkeztek, miközben azt latolgattuk, hogy kiktől kaphatunk pontot. Magyarország valahol a sereghajtóként, meg sem mozdult a sor végén.

A jeget a finnek törték meg, akik a maximális 12 pontot adták nekünk, mi pedig még mindig abban reménykedtünk, hogy a szomszédos országok segítségével még behozhatjuk a lemaradást. Aztán sorra jöttek a csalódások.

Itt élünk Európa szívében. Körülöttünk olyan országokkal, melyek lakosságának egy részét magyarok adják. Most mégis cserbenhagytak minket, és mind más, sokkal nagyobb szomszédos országnak adták a szavazatukat, bennünk megannyi kérdést és csalódást hagyva.

Kati valóban fantasztikusan énekelt, a száma pedig tökéletesen beillett az Eurovíziós Dalfesztivál palettájába. Ráfoghatjuk a verseny színvonalára, vagy arra, hogy az évek során egyre nagyobb elvárásokkal kell szembe nézniük az előadóknak. Voltak, akik bűvészmutatványokkal, mások pedig homokrajzoló művész segítségével próbálták elvarázsolni a nézőket.

A hajnalig tartó műsor véget ért, mi pedig csalódtunk. Nem Katiban, nem a dalában, hanem a szomszédos országokban, akik cserbenhagytak minket.

– Hát ennyire nincsenek barátaink? Ennyit érnek a magyarok? – merült fel bennem a kérdés, miközben próbáltam megemészteni az elmúlt órákban történteket. Ez volna a szomszédos országok közti összetartás?
Az Eurovíziós Dalfesztivál nagy port kavart, még néhány nappal később is lehetett hallani az elégedetlenkedőket, akik igenis a legjobbak közé sorolták Wolf Katit. Voltak, akik csalásnak tudták be a huszonkettedik helyet, és voltak olyanok is, akik talán jogosan, de politikával magyarázták a történteket. Eközben néhányan azt hangoztatták, hogy a hiba csak magunkban keresendő. A cikk szerzője az

Mutassuk meg, mire vagyunk képesek!

Mit tehetnénk a siker érdekében? Mégis mi a hírnévhez vezető út receptje? A magyarok mindig is ismertek voltak hol történelmünk, jelenünk sötét foltjairól, hol pedig nagyszerű tudósainkról és kutatóinkról. Azt hiszem, az utóbbi kell, hogy megmaradjon az emberekben és igenis bíznunk kell! Bíznunk kell magunkban, hogy bármit meg tudunk csinálni.

Hogy magunk mögött tudjuk hagyni a magyarokról szóló sztereotípiákat, és megmutatjuk a világnak, mire vagyunk képesek! Ehhez nem kell sokat tennünk. Csupán gondolkodjunk el azon, kik vagyunk, és honnan származunk. És ahelyett, hogy a hazánkat, az otthonunkat ócsárolnánk – amelyre az utóbbi időkben sajnos egyre több a példa – inkább próbáljuk meg szeretni és bízni benne!"

És így néz ki a lap hasábjain:o)

Nem ez az első cikke Diának, ami megjelent a helyi lapban, nem véletlen szerepel a továbbtanulási tervei között az újságírás.
Hajrá, Kislány, csak így tovább!

8 comments:

erdoseva55 said...

Büszke is lehetsz a lányodra, nagyon jó meglátásai vannak, érdeklődéssel olvastam a cikket, s gratulálok Neki hozzá!
Kívánom, hogy teljesüljenek vágyai, elképzelései!
Szép hétvégét Nektek!

Betti said...

Gratula a lánykádhoz és absz. egyetértek a cikkel...de fel a fejjel persze:)))

Szecsi said...

Gratulálok a lányodnak!
Sajnos, az EDF már régen nem a dalokról szól... :(

unikat said...

De jó is, mikor az ember saját gyermekére büszkélkedhet.
Gratulálok a lánykádnak és az anyucijának is!

Dóra said...

Húú, komoly cikk a lánykádtól! Azt hittem, hogy valami napilapból olvasom (gondolom sulis újság).

Bevallom nem láttam a Dalfesztivált, de még anno a tehetségkutatóban néha láttam Wolf Katit és nekem nagyon-nagyon tetszett mindannyiszor, amit csinált.

És igen, itt inkább az országot pontozták, nem a produkciót.

Jucus said...

Köszönöm a sok gratut!:o)

Én sem tudtam volna jobban megfogalmazni a helyzetet!

amilgade said...

Ez tényleg nagyon jó!! Dia ha így folytatja, híres újságíró lesz belőle. Gratulálok!!!

melcsilla said...

Jucus, gratulálok Diának! Tessék nagyon-nagyon büszkének lenni!