Tuesday, March 15, 2011

Gárdos Péter Hajnali láz

Teljesen elvarázsolt, ahogy Gárdos Péter az egyik késő esti Zárórában (mert mikor máskor lennének az érdekes műsorok!?) a terveiről beszélt. Amilyen lelkesedéssel nyilatkozott! Utána kellett néznem a neten! Nem készült ő regényt írni, csak forgatókönyvet a szülei szerelméről szóló filmhez. És milyen jó, hogy rábeszélték!

A könyvnek még a borítója is teljesen egyedülálló! Mint egy paksaméta levél oldalnézetből, és mint egy megsárgult, feltépett boríték a fedlapja...nekem nagyon tetszik!


A történet helyszíne Svédország, 1945. A koncentrációs táborokból kikerült emberekbe próbálnak országszerte életet lehelni. A 25 éves Miklósnak előrehaladott tífusza van, 6 hónapot jósol neki orvosa. "Levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza elkezdheti az életét...És hamarosan rátalál az igazira." Megismerkedik a 18 éves Lilivel, aki aztán elfogadja őt olyannak amilyen, és új életet kezdenek.

Engem meglepett, de abszolút optimista a regény! Tele van egy közeli szebb életbe vetett hittel, reménnyel. Nem a múlt szörnyűségein rágódik - holott az is teljesen érthető lenne, hanem előrefelé néz.

A Hajnali láz Gárdos Péter első regénye és nagyon remélem, hogy nem az utolsó, mert fantasztikusan ír! Szó szerint "az élet szerelmes regénye", ahogy a fülszöveg írja.
Én két nap alatt faltam fel:o)

2 comments:

Tündérke said...

Nagyon érdekes :-)

Kicsiny Györgyi said...

És a filmjei is nagyon jók! Uramisten, Szamárköhögés, A tréfa, mind nagyon jó.
Mi voltunk egyszer egy filmklubban, ahol az Uramistent vetítették, utána pedig beszélgetni lehetett az alkotókkal. Nagyon-nagyon szimpatikus ember, órákig beszélt a filmről, a forgatásról, a színészekről, aztán mindenféléről, kultúráról, életről, a világról. Lenyűgöző! Erről a könyvről már hallottam beszélgetést, és én is meg akarom venni.