Saturday, May 8, 2010

Charlotte Bronte - Jane Eyre

Egyszerűen imádnivaló ez a könyv!
Nagyon rég olvastam először, most újra a kezembe került. Az Üvöltő szelek kapcsán jutott az eszembe.

Nem is tudom érdemes-e elmondani a történetét, mert már úgyis ismeri mindenki. Mint egy Hamupipőke történet, csak felnőtt változatban. Csak dióhéjban: az árván marad kis Jane-t gonosz nagynénje neveli. Beadja a lowoodi intézetbe, ahol 18 évesen tanítónő lesz belőle.
Mr. Rochesterékhez szegődik el nevelőnőnek és természetesen egymásba szeretnek "gazdájával". Persze nem ilyen egyszerű a történet, mert mindig történik valami:o)


Végre egy jelentéktelen külsejű, de eszes nőről szóló történet!Imádtam Jane-t, hogy még a leglehetetlenebb helyzetekben is micsoda intelligensen tud reagálni és hogy milyen nemes lelkű valaki! Nem a felszínes dolgok érdeklik, hanem az igazi értékek. Letehetetlen könyv, annyira bele lehet olvadni, hogy elfelejti az ember ezt a mai világot. Fordulatos, van benne egy kis rejtély is, így izgi és persze romantikus:o)

Mostanában sportot űzök belőle, hogy megnézem a könyv film adoptációját is - de csak szigorúan a regény elolvasása után! Most egy 2006-os BBC feldolgozást töltött le nekem párom és mondhatom, nagyon tetszett! 4 részes mini TV-sorozat volt, Diával ketten moziztuk végig.



Hál' Istennek ennek a feldolgozásnak sem "agyonismert" sztárok voltak a főszereplői, hanem - szerintem - szuper színészek: Ruth Wilson és Toby Stephens.

A könyvet ajánlom elolvasásra, a filmet pedig megnézésre!:o)

11 comments:

Unknown said...

A filmet láttam már, de lehet, hogy még egyszer előkotrom, hogy így eszembe juttattad:-) Mellesleg jövőre a fiamnak kötelező olvasmánya lesz angolul a kéttannyelvűben...

Jucua said...

Nekem is nagy kedvencem ez a könyv, már kétszer elolvastam. :-)
Lehet újra előveszem, most hogy kedvet csináltál hozzá!:-))

helen said...

:) Ez jó, már attól tiszta libabőrös lettem, hogy megláttam a bejegyzésed :D Imádom ezt a könyvet. Bonyolult, izgalmas, érzékeny, nőies... A bbc-s minisorozatot nem ismertem! De majd most!!! :)) Köszönöm, hogy újra eszembe juttattad!

lapappilon said...

nagyon szeretem e könyvet, lagalább háromszor olvastam fiatalabb koromban.....nagyon magával ragadó....

Andulka said...

Nekem is nagyon tetszett anno ez a könyv, emlékszem alig bírtam letenni! :-)

Jucus said...

Örülök, hogy sokatoknak ugyanúgy tetszett a könyv, mint nekem!:o)

Edit said...

En is olvastam, de mar nagyon-nagyon regen. De emlekszem, tetszett nagyon :)

Christine said...

Nekem ez a kedvenc feldolgozásom, nagyon szép kis film volt! Szeretem olvasni a Bronte lányok könyveit, legutóbb az Agnes Grey-t olvastam, kis rövidke regény volt, de élveztem minden percét.

amilgade said...

Hajaj, az egyik nagy kedvencemről írtál!!! Rongyosra olvastam, és nem tudom megunni. Én már meg nem mondom melyik filmet láttam, az biztos, hogy nem ezt a BBC mini sorozatot, de az nekem nagy csalódás volt.
Most felkeltetted az érdeklődésemet, én is le fogom tölteni, ha valahol megtalálom.

Jucus said...

Amilgade, ezt a BBC 4 részből álló sorozatot én ajánlom, nekem tetszett!
Christine, Agnes Grey-t én is olvastam, az valahogy annyira nem fogott meg.
Most a Villette-t szeretném majd elolvasni.

helen said...

Számomra a Villette kissé hosszadalmas volt, olyan rétestészta. Jó volt, és szívesen olvastam, de néha úgy éreztem, hogy túlságosan lassú víz...