Sunday, May 24, 2009

John Steinbeck Édentől keletre

Egy nagyobb lélegzetű olvasmányon vagyok túl és nagyon tetszett! Máris olvasnám - ha lenne - a családregény folytatását!

















Ezek a fülszövegek néha annyira semmitmondóak, hogy nem is érik el a céljukat, hogy kedvet csináljanak a regény elolvasásához - talán ezt tartom a legjobbnak:

"Steinbeck egyik legnagyobb és legismertebb regénye, az Édentől keletre egy család történetét mondja el az amerikai polgárháborútól az első világháborúig. A mű a Káin-Ábel-történet modern változata - két fiútestvér (Aron és Cal) kapcsolatát mutatja be egymással, az apjukkal és a gonosz és rosszerkölcsű anyjukkal. A regény az emberi választás jogát és felelősségét kutatja a jó és a gonosz harcában. A gyakran komor színezetű eseményláncolat ellenére a mű végső kicsengése optimista: az Édenből kiűzött ember helyzete nem reménytelen, mert az akarata szabad, így győzhet a külvilág és saját lelke sötét hatalmain."

Érdekes, hogyan írnak a regényből Elia Kazan által forgatott filmről - látnom kell! -:" A nagyhatású filmben, melyben James Dean, a 24 éves színész alakítja Calt, az akaratos farmerfiút (én: én nem is ilyennek ismertem meg a könyvből), aki hiába kűzd keményfejű apja( én: őt sem mondanám keményfejűnek!), Adam szeretetéért.
Az apa soha nem is titkolta (én: de soha nem is mutatta ki, ha egyáltalán így érzett) az örök bajkeverő Cal előtt, hogy idősebbik fiát, a kiegyensúlyozott (én: őt sem mondanám kiegyensúlyozottnak!) Aront (Dick Davalos) sokkal többre tartja... A kritikailag is elismert film James Dean alakításáért kapta 4 Oscar-jelölésének egyikét. Az ifjú színésztitán bravúros teljesítménye valóban kitörölhetetlen nyomot hagyott a filmtörténelemben."

De hát ez az én véleményem.:o) Olvasmányos a könyv, mindig tartogat valami fordulatot, egy részét sem találtam unalmasnak! Olvassátok el, mert megéri!

6 comments:

Unknown said...

Ezt olvastam én is, és felejthetetlen könyv, szerintem még fogom olvasni. Nekem nagyon tetszett.

Unknown said...

Húúú, bocsi, bneheni voltam...

amilgade said...

:-) Nekem is nagyon tetszik, de Steinbecktől az Érik a gyümölcs a kedvencem. Végig zokogva olvastam, annyira nagy hatással volt rám. Mai napig beleborzongok, ha rá gondolok. Ha még nem olvastad, akkor csak ajánlani tudom!

Jucus said...

De örülök, hogy Ti is olvastátok!
Amilgade, el fogom akkor olvasni az Érik a gyümölcs-öt, csak most kicsit más írótól olvasok...több könyvet egymás után egy írótól...nálam összekeveredik:o)

Judit said...

Én is olvastam, de nekem a Kék öböl a kedvencem tőle.

Jucus said...

Ezt a Kék öblöt most már tuti, el fogom olvasni!:o)