Saturday, April 11, 2009

I.J.Singer - Az Askenázi fivérek

Photobucket

Most komoly olvasmányt ajánlok a figyelmetekbe!
Mégpedig olyat, aminek nálam előzménye volt.
Egyrészről mindig is érdekelt a zsidó kultúra (és ált. a más vagy idegen kultúrák), másrészről pedig megláttam a novemberi tali alkalmával azt a csodaszép zsinagógát a romantikus kis temetőkertjével és azzal a modern emlékművével a Dohány utcában.


Érdekesek voltak a zsinagógát látogató hagyománytisztelő zsidók tradicionális ruhájukban, pajeszukkal és az a csend, ami ezt a templomot körülölelte.

Így örültem, mikor kezembe akadt a könyvtárban Az Askenázi fivérek. Ebből a könyvből aztán mindent meg lehet tudni a jiddish szokásokról! Azok az érdekes keresztnevek; a nekünk szokatlan hagyományok, ünnepek és ahogyan azokat átörökíteni és ápolni igyekeznek! Bírtam nagyon a zsidó egyházi titulusokat, amelyek teljesen eltérnek a katolikustól!
Israel Joshua Singer (aki Isaac Bashevis Singer bátyja) bámulatosan jól rajzolja meg a főhősök jellemét, ami tényleg annyira a sajátjuk.



Engem főleg a könyv azon részei kötöttek le, amelyek kimondottan a jiddish kultúrával foglalkoztak. Pedig nagyon jó áttekintést ad az író a századforduló lengyel zsidóságának életéről, elképesztő nyomoráról és az iparosodással együtt kialakuló antiszemitizmusról is.

Szóval, ha egyszer komolyra vágytok, ajánlom!

2 comments:

Melinda said...

No, ha ez tetszett, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe Chaim Potok regényeit - garantáltan izgalmas, azaz érdekes mindenféle szempontból!:)))

Jucus said...

Köszi, Melinda, ettől az írótól még nem olvastam!