Sunday, April 12, 2009

Húsvéti fonott kalács

Nagyon rég nem sütöttem fonott kalácsot, a Húsvét adta most aktualitását és olyan fincsire sikerült (az elrontottam-másik-sütiről-mélyen-hallgatok), hogy Dia azt mondta, akár ma is hozzáláthatok a következőhöz:o)Így néz ki:

















És így kell készíteni, ha valakinek kedve szottyan - egyáltalán nem egy nagy valami ám:

Fonott kalács

Hozzávalók:50 dkg liszt, 7 dkg vaj vagy margarin,2 ek kristálycukor, 2 dkb élesztő, 2 tojás, 3 dl tej, én egy kk sót tettem bele, 5 dkg mazsola - amit parancsra ki kellett hagynom:o)

Elkészítése: az élesztőt kevés cukorral eldörzsöljük, majd 0,5 dl langyos tejben felfuttatjuk. Ezután a liszttel, cukorral, a többi langyos tejjel, vajjal vagy margarinnal, tojásokkal és a sóval bedagasztjuk. Beletesszük a mazsolát és a tésztát jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha sima, hólyagos. (Én úgy tanultam Anyukámtól, hogy 100-szor kell egy tésztát meggyúrni.)A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk és megkelesztjük (én bizony kitettem az erkélyre a jó kis sütő napocskára és nagyon bevált!:o))
Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 3 darabra osztjuk. Átgyúrjuk és egyesével kisodorjuk. A szálakat összefonjuk (én fogpiszkálóval rögzítettem a két végét, csak vigyázni kell: nem szabad elfelejteni kivenni, ha megsült!), egy kikent, lisztezett tepsire tesszük és újra kelni hagyjuk (ismét ki vele a napocskára!).
Ha megkelt, bekenjük tojással és előmelegített sütőben, közepes hőfokon (én: 150-180 fokon) kb 45 percig sütjük. Mindig tűszúrűspróbával ellenőrzöm, megsült-e. Most úgy jártam a nagy igyekezetben, hogy annyi tojást festettünk, elfogyott és nem maradt egy szem sem, hogy megkenjem a kalácsot. Másik receptben olvastam, hogy étolajjal kell megkenni a tetejét és akkor finom ropogós lesz - most csak azzal kentem meg, de szép is lett meg jó is.

Még belefér a Húsvétba kipróbálni!:o)

5 comments:

Silerika said...

Gusztusos kalácska :) Köszönöm a receptet, majd kipróbálom egyszer..
Legyen szép az Ünnepetek!

Edit said...

Hú, de jól néz ki! Köszönöm a receptet! Legszívesebben most megsütném, de ahhoz már késő van...

Kriszta said...

Köszönöm szépen :) Hát nem egy-két óra alatt végeztünk, de én imádom csinálni az ilyesmit. Ahogy megláttam a tojásaidat egyből meg is irigyeltem, hogy "jééé, ott még "szűz" tojások vannak :D :D :D".
A kalácsod szuperül néz ki! Biztos nagyon finom is!!! :) Az anyukám ilyesmit cukros vízzel szokott megkenni amikor forrón kiveszi, s az is szép fényt ad neki :)

amilgade said...

:-) Milyen szép!!!
Nekem mindig túl nagy lesz, és szétdurran, azaz nem maradnak meg a fonatok ilyen szépen.

Edit said...

Megsütöttem a kalácsot, az enyém nem lett ilyen szép, csak jóóó nagy és finom! :)))