Monday, May 12, 2008

Veszíts el egy könyvet!


Olvassátok csak! Persze, ha türelmetek és időtök megenged egy hosszabb lélegzetű cikket! Nagyon tetszik az ötlet, bár magamból kiindulva megtartanám magamnak a talált, ráadásul dedikált könyvet. A másik meg, hogy nem tudnék megválni a kedvenc könyveimtől! Nade! Találnék azért olyat amit elveszítenék! A játék kedvéért.



A Békés megyei mezőváros, Orosháza könyvtárában dolgozó könyvtárosok meglepő, de mindenképpen briliáns kezdeményezést hívtak életre, egy különleges mozgalomba kezdtek. Neves kortárs íróktól dedikált könyvpéldányokat szereztek be azzal a céllal, hogy valamely nyilvános helyen elveszítsék őket. Természetesen nem arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire vagyunk becsületesek vagy tisztességesek, sokkal inkább arra szerették volna használni a könyveket, hogy az arra járók felfigyeljenek rájuk, belelapozzanak. A többiről pedig már a benne hagyott levélke gondoskodik, mely a következőképpen szól: "Ha megtaláltad, olvasd el, majd veszítsd el Te is! Tedd le a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, a kedvenc kocsmád pultján, vagy a legközelebbi telefonfülkében - bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár, és ahol megtalálhatják. Ha kedved van, kapcsolódj be Te is a játékunkba úgy, hgoy megválsz egy kedves könyvedtől. Helyezd el benne ezt a szöveget...és hagyd el valahol. Esetleg beszélj rá másokat is ugyanerre."

A kezdeményezés szinte napok alatt hatalmas mozgalommá nőtte ki magát. Új és újabb könyvtárak, iskolák, társaságok és magánszemélyek csatlakoztak hozzá, százak vagy talán ezrek veszítik el sorra könyveiket. Több közszereplő, máltán híres író, esztéta állt a kezdeményezés mellé, így már Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt "Léna" Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás és Závada Pál is arra buzdítja a járókelőket, hogy járjanak nyitott szemmel, és legyenek ők is részesei ennek a kivételes társaságnak. A játék sikerességét jól mutatja, hogy többen fordítani kezdték a könyvekben található levélkét, hogy ne csak itthon, hanem külföldön is bekapcsolódhassanak az olvasásra buzdító mozgalomba. Persze nemzetközi szinten nem mi lennénk az elsők, akik efféle programot dolgoztak ki, hiszen a BookCrossing már évek óta töretlen sikerrel zajlik a nagyvilágban. A magyar játék sikere azonban vitathatatlan. Már a határon túli magyarok is bekapcsolódtak a kalandos játékba, és szorgalmasan hagyják maguk mögött a fenti levélkével ellátott könyveiket. Így hát nincs más hátra, csak körülnézni a polcunkon és kiválasztani egyet. Olyat, amit szívesen ajánlunk fel és amit szívesen ajánlunk másoknak. Kalandra fel!

A játékról és a könyvek útjáról bővebben: http://blog.justhvk.hu

No comments: