Thursday, September 29, 2016

Markus Zusak_A könyvtolvaj

Volt egy elgondolkodtató feladat a Facebook - on, meg kellett jelölni egy könyvet (-eket), amit szeretnénk, ha minél több ember olvasna.

A könyvtolvaj egyértelműen ilyen, sőt én bizony ezt is kötelező olvasmánnyá tenném! Írtam már a filmről korábban, azóta fentem a fogam erre az olvasmányra.


Én bizony sírtam olvasás közben...
Azt is olvastam valahol, hogy ha nem lettek volna háborúk, sok irodalmi élményről, mély érzésről (még ha az nem is a pozitívabbak közül való is) maradtunk volna le...ebben is látok igazságot...bár szörnyűségeken alapulnak ezek a témák...

A történet a náci Németországban játszódik, amikor is Lieselt nevelőszülőknek kénytelen adni az édesanyja. A narrátor - meglepő módon - a halál, akinek "azért szíve is van". A regény tulajdonképpen a túlélésről szól Liesel szemén keresztül - érdekes, mégsincs a könyvnek CSAK negatív hangulata!


Végigvonul a történeten a könyv imádata...ami az én érdeklődésem is fogva tartotta, alig tudtam letenni a telefont...mert letöltött .pdf-ben olvastam...nem gyakori nálam.

Sőt azt sem tapasztalom gyakran, hogy a film és a könyv egyformán jó...persze először a könyv! :o)

Nem akarok többet elárulni, mert ezt olvasni kell!
Szeretettel ajánlom nektek, nem fogtok csalódni benne!

10 comments:

MrsYarnart said...

köszönöm a könyvajánlót! valami ilyesmit éreztem, amikor először jártam auschwitzban a kemencék előtt. nyomasztó hely, ott kicsordultak az én könnyeim is. mégis láttam ott is olyan szép pillanatokat, amelyek a túlélésről szóltak, amelyekért érdemes volt még egyszer visszamenni.

Tüzes Beáta said...

Szombaton láttam a Saul fiát az RTL-en. Szuper volt!
Féltem a filmtől, hogy nagyon megráz, de átvettem a közönyt a főszereplőtől.... A túlélés józan hozzáállása vitte a történetet.

Leki-Rita said...

Könyvet olvastam - hasonlóan vélekedem róla .
A filmet még nem láttam, betervezve, köszi!

erdoseva55 said...

Megpróbálom megszerezni, majd ha elolvastam beszámolok róla. Remélem hamarosan hozzájutok :)
láttam a szépséges őszi kis hímzésedet! Nagyon tetszik! klassz az anyaga is! :)
Szép hétvégét kívánok!

Andulka said...

Köszi az ajánlót! Megy az elolvasandó könyvek listájára! :-)

Edit said...

Épp a te ajánlásod alapján olvastam el a könyvet, majd később megnéztem a filmet is. Nagyon tetszett.
Hasonló témájú könyveket hoztam haza pénteken a könyvtárból, de előbb még be kell fejeznem egy jó vaskosat (Valaki ismeri a nevemet).

Erika said...

Engem is mélyen megérintett a könyv, sokáig nem tudtam
szabadulni a hatása alól...

Boldogságos születésnapot kívánok Jucus!

Edit said...

Jucus, ide is megírom, hátha mást is félrevezettem. Annak a könyvnek a címe, amit most olvasok: "Valaki ismeri a nevemet".

Monika said...

Ó!Ezt a filmet én is láttam, a tv-ben sikerült elcsípnem.Valóban én is szívből ajánlom.
Rokonlélek :Jucus.:)

Kormica said...

IGEN!!!! A könyv is és a film is nagyon tetszett nekem is. És igazad van, tényleg érdemes lenne betenni kötelező olvasmánynak. Egy ilyen könyv elolvasása után sokkal jobban megtanuljuk értékelni az életünket, hálásnak lenni minden jóért, és nem csak sírni, hogy ez sincs meg az sincs. Nagy tanulság a könyvből, hogy addig kell megbecsülni a szeretteinket, amíg melletünk vannak, mert egyáltalán nem törvényszerű hogy ez holnapra is így marad.